Helmie van de Riet

Helmie van de Riet (woon en werk in Hegelsom)

CV: Helmie van de Riet (Sevenum, 1961) ik ben beeldend kunstenaar. Volgde de kunstacademie in Maastricht. Ik maak tekeningen, twee- en driedimensionaal werk en installaties. Exposeer in binnen- en buitenland. Mijn werk is in bezit van particulieren en Musea.

Mijn werk: De rode draad in mijn werk is het menselijk lichaam, in al zijn facetten. Op dit moment hebben de hersenen en alles wat daarmee te maken heeft, mijn aandacht. Ziektes van het brein, wat betekenen die voor het ‘ik’ en hoe verhoud ik me daartoe.. Om hier uitdrukking aan te geven in mij werk, maak ik gebruik van allerlei materialen. De materiaalkeuze is afhankelijk van het onderwerp. Ik geef vorm aan mijn ideeën met materialen uit een ‘oude’ wereld. Middels verzamelen, klasseren en inventariseren. Ik heb een fascinatie voor de gouden eeuw, toen geleerden en amateurs probeerden om het universum en de hun omringende wereld te vatten in wonderkamers, verzamelingen en rariteitenkabinetten. Vooral ook het pseudo-wetenschappelijke van (medische) encyclopedieën, geeft mij inspiratie. M’n werk is een zoektocht naar een beter (be-)grip op de wereld.

Creativiteit, het zit in iedere vezel van mij. Zonder creativiteit, en dan bedoel ik niet knutselen, leef ik niet. Als kind dacht ik dat iedereen dat had. Dat iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt als ik.
Met creativiteit kun je zoveel. Niet alleen mooie of gekke dingen maken. Je kunt er zelfs problemen mee oplossen, door anders te kijken. De meeste mensen zien bij een niet-parkerenvak een kruis, ik zie een ‘kusje’.
Die manier van anders kijken naar de wereld om je heen, dat geef ik jou graag mee. Jong of oud; ik ben overtuigd dat je een blij mens wordt, door anders te kijken. Het geeft je vrijheid.

Al heel mijn leven ben ik bezig met creativiteit. Als kind, in mijn werk en tijdens de tekenles die ik gaf aan volwassenen. In december 2015 stopte mijn baan plotseling door bezuinigingen. Daar zat ik dan; wat nu?! Ik heb even de tijd genomen om te kijken wat ik echt wilde. Zo startte in september 2016 mijn kleurrijke werkplaats Zonder Gum.

Bij Zonder Gum is iedereen welkom. Wat ik heel belangrijk vind, is dat iedereen mag zijn zoals die is! Dat staat bij mij heel hoog in het vaandel. Mijn droom is uitgekomen met de kleurrijke werkplaats Zonder Gum. Tijdens de cursussen en workshops maak ik gebruik van iedereen zijn knapheid. Iedereen heeft een talent. Ik ga samen met jou op zoek naar jouw talent. Gewoon door dingen te doen en te maken. Het is de kunst je eigen gedachtegoed vorm te geven, dan voel je je vrij.
Op een heel natuurlijke manier begeleid ik je hierin. Ik kijk wat je nodig hebt, zodat je dicht bij jezelf blijft. Ik wil dat je plezier hebt, dat je door anders te kijken uit een moeilijke situatie komt, dat je in je kracht staat of dat je simpelweg een geluksmoment ervaart.

Als ik je kan inspireren en een ‘creativiteitszaadje’ mag planten dat kan uitgroeien tot iets waar jij blij van wordt, dan maakt mij dat gelukkig en heb ik mijn doel bereikt.

Tot slot, wat je misschien nog van mij wil weten;)
Ik ben gastvrij, kunstenaar, eigenwijs, creatief, open, verbinder, vrij. Soms heb ik een vreetbui van gele banaantjes,  Tom Waits vind ik te gek, net als Leef van Dré Hazes en Andre Hazes waardeer ik steeds meer omdat hij zo puur was. En ja… ik heb een verzamelwoede van basismateriaal.

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Bij NPO3 over Moderne Relieken